Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internetové rokování po polsku

Ročník: 2000, Číslo: 4, Rubrika: Ze zahraničí

Koncem června (14. až 17. 6. 2000) se v polském městě Zakopane konala třídenní konference "Miasta w Internecie". Konferenci společně pořádaly Asociace Města na internetu, Municipium, a. s., a Federace obcí a krajů Polska. Podle sdělení organizátorů se konference zúčastnilo okolo 300 lidí, přičemž zahraniční účastníci byli pouze přednášející. Jedinou výjimku tvořila skupina Čechů, kteří mimo přednášky měli zájem seznámit se se situací obcí a měst v Polsku a porovnat ji s domácím prostředím. Pouze přednášky zahraničních účastníků byly překládány z angličtiny do polštiny tlumočníkem, ostatní přednášky byly pouze v polštině. Částečná znalost, či spíše příbuznost jazyka byla tedy určitou výhodou.

Hlavním tématem konference byly možnosti praktického využívání Internetu a dalších moderních informačních technologií v kontextu příkladů již fungujících projektů ze zemí sousedních i od členů Evropské unie. Hovořilo se tedy o vytváření místních informačních sítí, o spolupráci mezi místními vládami, státní správou, privátním sektorem a médii v oblasti využívání informačních technologií, o podpoře malého a středního podnikání atd. Konferenci zahájil maršálek regionu Malopolsko spolu se starostou města Zakopane. První den pak byl věnován představení zahraničních aktivit, zvláště aktivit EU. Velká pozornost byla dána tzv. 5. rámcovému programu, který je od roku 1999 dostupný i pro města a obce České republiky. Ostatní přednášející se soustředili na představení svých organizací a programů. Byly to krátké obecné prezentace, které přednesli Luis Lozano, jehož jsme měli možnost vidět na ISSS v Hradci Králové, Stefanos Gouvras (IST DG EC), Patrick Sullivan (ERISA -- The European Regional Information Society Association) a José Dias Coelho (Portugalsko). Závěr prvního dne patřil diskusi na téma "Regionální politika a rozvoj informační společnosti". Je třeba říci, že nejvíce zde byla zdůrazňována nutnost zahrnout informační politiku do regionálních rozvojových plánů. Naštěstí rozvoj informačních technologií a infrastruktury již dnes u nás obsahují prakticky všechny připravené regionální programy.

Během prvního dne byly také vyhlášeny výsledky Zlatého zavináče, polské obdoby Zlatého erbu. Vítězem se stalo město Lodž a obec Milicz. Podle informace organizátorů bylo do soutěže přihlášeno 46 měst a obcí, přičemž počet soutěžících v posledních ročnících stagnuje. Malopolski region se stal v první den konference jako první region ze střední Evropy členem organizace ERISA, a této události byla věnována malá ceremonie.

V průběhu druhého dne konference zazněly další příspěvky zahraničních hostů, mezi nimi i přednáška zástupce naší republiky ing. Tomáše Holendy z Ministerstva vnitra ČR. Jednoznačně nejzajímavější prezentací tohoto dne byla přednáška pana Davida Donadia ze společnosti Ancite (firma založená italským svazem obcí) z Říma o projektu NET for NETs, síť pro sítě. Tato síť, vybudovaná nákladem 4,5 milionu Euro! (46 % byl příspěvek EU, zbytek složila zúčastněná města a sponzoři), spojuje 92 metropolitních sítí měst z Itálie, SRN, Finska a Španělska. Nejedná se o žádné vísky, ale města jako Helsinky, Dűseldorf, Bologna, Benátky, Madrid. Síť nabízí obrovské množství služeb nejen pro turisty přijíždějící do těchto měst, ale i informace pro stálé obyvatele a pro podnikatele spojených komunit. Například srozumitelně podané informace o tom, co občan potřebuje, když chce na úřadě něco vyřídit. Podobný projekt usilující o jednotné a srozumitelné zpracování popisů procesů ve veřejné správě je u nás teprve v začátcích. Množství informací v NET for NETs je interaktivních, čili umožňuje přímou komunikaci s úřadem. Můžete například oznámit změnu adresy. Máte-li správný kód, dozvíte se přes Internet třeba to, zda máte zaplacený na radnici poplatek za psa nebo za svoz odpadu. Systém využívají i úředníci. Každá zúčastněná zem provozuje tři lokální a jednu mezinárodní aplikaci a jedná se o systém opravdu velmi vyspělý. Dále zazněly přednášky Kristofa Vargy z programu LOGIN a Thomase Proroka z programu LOGON. Přednáška Tomáše Holendy na téma "Koordinační role vlády v tvorbě informační politiky" (SIP, Rada vlády, Akční plán atd.), rozšířená o krátkou pasáž věnovanou SMO a konferenci ISSS vyvolala velký zájem, přes značné časové omezení. Z reakce posluchačů byla zřejmé zaostávání polské praxe za českými zkušenostmi. Naprosto zde chybí propagační a koordinační role Svazu měst a obcí, díky níž v minulých letech vznikla v České republice řada zajímavých projektů. Zpoždění Polska se projevuje i v legislativní oblasti (v ČR již je například přijat zákon o přístupu k informacím a o ochraně osobních údajů, zákon o elektronickém podpisu a zákon o Informačních systémech veřejné správy je v jednání). Na druhé straně se zdá, že na rozdíl od situace doma se v Polsku vývoj začíná zrychlovat.

Zbytek druhého dne i den třetí byl věnován praktickým ukázkám dobrých zkušeností z polských měst a regionů. Za zmínku stojí přednášky Kryštofa Glomba, který se věnoval krátké statistice webovských stránek. V Polsku je zhruba 2500 obcí a měst, přičemž vlastní stránky má zhruba 1100 z nich. Velké jsou však regionální rozdíly, přičemž maximum je až 75 % obcí v regionu, na druhé straně minimum je 17 %. Z velké části je to však otázka prezentace, zvláště pro turisty. Poměrně vysoce hodnotil pan Glomb roli serverů jednotlivých okresů jako koordinátorů. To je na druhé straně rozdíl od situace v ČR, kdy úloha okresních serverů je prakticky mizivá.

Pan Jerzy Supel představil iniciativy Polského fóra pro informační společnost., které se zabývá v podstatě stejnými činnostmi jako fórum české. Za zmínku snad stojí, že polské fórum nemá vlastní webovskou stránku a více než v ČR se zabývá například organizací seminářů, školení apod. Nejzajímavější prezentaci třetího dne uvedla poslankyně polského Sejmu Grazyna Staniszewska, která představila aktivitu Interkl@sa. Aktivita působí v Polsku od roku 1998 a jejím cílem je vybavit všechny školy připojením na Internet. Uvedla opět velké regionální rozdíly ve vybavení škol, a co bylo pro nás zajímavé, uváděla, že největší překážkou rozšíření internetových technologií do výuky jsou samotní učitelé. Zajímavý postřeh se objevil v souvislosti s přípravou voleb, kdy by mohly být vybaveny volební místnosti ve školách, které by pak mohly v období mezi volbami sloužit výuce. Domnívám se, že zkušenosti paní poslankyně by byly zajímavé i pro prezentaci u nás.

K celkovému hodnocení konference lze uvést, že úroveň byla výrazně horší než na hradecké konferenci v březnu letošního roku. To nebyla jenom otázka úrovně prezentací, která byla skutečně hodně rozdílná (například málo záživné výklady některých sponzorů). Naprosto chyběly tiskové materiály, k dispozici nebyly abstrakta a texty přednášek. Nedodržoval se časový rozpis, celkově převládala domácí pohodová atmosféra. Snad jako pikantnost je možno uvést, že od druhého dne konference účastníci neměli přístup na Internet, a závadu v připojení odstranili organizátoři prakticky hodinu před koncem konference. Na druhé straně snaha organizátorů o prosazení polských aktivit jako vzoru pro ostatní kandidátské země, zvláště před zahraničními hosty, byla do očí bijící. Polští kolegové se netajili tím, že by chtěli uspořádat velkou evropskou IST konferenci v kandidátských zemích v roce 2002. Jestliže si má ČR udržet náskok, který dnes evidentně proti Polsku má, bude třeba být mnohem aktivnější i v propagaci a politickém prosazení na evropské úrovni. Není možné přitom zapomínat ani na aktivity našich pobaltských kolegů, kteří podle obecných rozhovorů jsou mnohem dál než Poláci. To ale rozhodně bude téma na diskusi s našimi vládním představiteli i s vedením Svazu měst a obcí ČR.

Ing. František Dohnal, komise ISMO

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu