Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Prohlášení ČFIS ze dne 4. září 2000

Ročník: 2000, Číslo: 4, Rubrika: Z domova

České fórum pro informační společnost vyzdvihuje důležitost podpory investic do informačních a komunikačních technologií jako významou podmínku akcelerace hospodářského růstu i konkurenceschopnosti v nabídce produktů i služeb s vysokou přidanou hodnotou. Ekonomické analýzy prokazují, že investice do technického vybavení, programových systémů a služeb i internetových komunikací přinášejí technickou revoluci, která je ve vyspělých zemích odpovědná za zvyšování produktivity, nové pracovní příležitosti i zvyšování životní úrovně obyvatel.

České fórum pro informační společnost upozorňuje na důležitost přímých i nepřímých kroků, které podpoří akceleraci rozvoje v oblasti informačních a komunikačních technologií v České republice, a na strategickou důležitost rychlé realizace jednotlivých kroků realizace Státní informační politiky.

V oblasti přímých kroků doporučuje České fórum pro informační společnost vládě i Parlamentu urychleně dokončit legislativní proces související s právním prostředím umožňujícím provoz, nasazení a rozvoj informačních systémů veřejné správy, důslednější liberalizační a deregulační kroky v oblasti informačních a komunikačních technologií a realizaci návazných kroků vyžadovaných zákony o elektronickém podpisu a ochraně dat.

Ve vztahu k přípravě rozpočtu a realizaci legislativních norem s dopadem na cenovou hladinu informačních technologií a komunikací i na výši daňového zatížení v této oblasti doporučuje ČFIS vládě ČR i Parlamentu:

  • Při projednávání vládní novely zákona 588/1992 Sb. o dani z přidané hodnoty považuje ČFIS za důležité ponechat programové vybavení a služby počítačových sítí v kategorii 5 %. Předpokládané zvýšení DPH by znamenalo zdražení programů pro drobné uživatele o 16 % a tímto procentem by také byla znehodnocena proklamovaná finanční podpora zavádění Internetu do českých škol. Stouplo by množství nelegálně užívaného softwaru a poškodila by se doposud mírně se zlepšující pověsti ČR v této oblasti.
  • České fórum pro informační společnost doporučuje Radě vlády pro státní informační politku zabezpečit neprodlené vydání předpisu MV ČR podle § 25 odst. 1c zákona č. 133/2000 Sb., kterým bude definováno předávání dat z registru obyvatel. Návazně ČFIS konstatuje nutnost operativní koordinace obdobných norem mezi správními orgány spravujícími i další datové registry.
  • ČFIS doporučuje vládě i parlamentu podpořit daňové zvýhodnění nákupu personálních počítačů a souvisejícího vybavení pro domácí použití stejně jako možnosti poskytování osobních počítačů pro domácí použití zaměstnanci v zájmu obecného zvyšování informační gramotnosti. Toto opatření by mělo umožnit rychlejší nárůst podílu investic do vybavení ICT v ČR jako činitele prokazatelně akcelerujícího produktivitu v soudobé ekonomice.
  • S ohledem na omezené rozpočtové zdroje doporučuje ČFIS věnovat prioritní pozornost krokům umožňujícím zapojení soukromého sektoru do realizace státní informační politiky a vytvoření ekonomicky průhledného prostředí, ve kterém by se takové partnerství realizovalo.
  • ČFIS upozorňuje zejména na význam využívání obecně budované infrastruktury a digitálních komunikací a liberalizační a deregulační kroky v této oblasti. Primárním cílem musí být snižování transakčních nákladů pro soukromé i státní subjekty. ČFIS upozorňuje na to, že režim speciálních licencí umožňujících státním orgánům budovat vyčleněnou infrastrukturu, která obchází obecné regulační i technické prostředí je z kontraproduktivní a z hlediska dlouhodobých dopadů málo žádoucí.
  • ČFIS doporučuje vládě revizi termínů plnění cílů Státní informační politiky a priorizaci zkrácení původně předpokládaných termínů realizace tak, aby byl Akční plán SIP ČR synchronizován s Akčním plánem iniciativy eEurope. ČFIS doporučuje vládě, aby každý případ pomalejšího tempa postupu byl podložen analytickou zprávou dokumentující příčiny zpoždění, případné problémy jejich možného odstraňování a následky pomalejšího postupu. ČFIS upozorňuje rovněž na důležitost doplnění spolupráce s neziskovým sektorem a občanskými iniciativami v oblasti IT do Akčního plánu SIP ČR.

V Praze 4. září 2000

Jiří Zlatuška, předseda ČFIS

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu