Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Poplatky za připojení se spíš budou snižovat, tvrdí ministr dopravy a spojů

Ročník: 2000, Číslo: 4, Rubrika: Rozhovory

Předně chci zdůraznit, že naše ministerstvo není přímo tím odpovědným úřadem, který by rozhodoval o výši poplatků za připojení. Tuto kompetenci má stále Ministerstvo financí České republiky, ale s nabytím účinnosti nového zákona o telekomunikacích č. 151/2000 i tento "monopol" skončí. Cena tedy nebude regulovaná a bude výsledkem působení konkurenčního prostředí. Já tvrdím, že i v této oblasti existuje v České republice vysoce konkurenční prostředí. Proto si myslím, že k poklesu ceny by postupně docházet mělo. Netroufám si ovšem odhadnout jeho velikost či výši. Podíváte-li se na to, jak se dnes už chová Český Telecom, patrně mi dáte za pravdu. V minulých letech se snažil zmíněné poplatky tlačit směrem nahoru, v současné době už takto nepostupuje.

Jakou konkurenci jste měl na mysli, pane ministře? Pokud vím, stále u nás přetrvává monopol Telecomu...

Monopol Českého Telecomu je u nás velmi omezen, a pokud jde o datové služby, zde je trh již několik let plně liberalizován. Co se týče poskytování internetových služeb, žádná regulace neexistuje.

Jde však o vysoké poplatky, které uživatelé musejí platit, chtějí-li mít spojení se světem prostřednictvím Internetu...

To je dočasná záležitost, protože od začátku příštího roku bude moci hlasové služby poskytovat kdokoliv, bude-li k tomu mít licenci. U nás naštěstí už jsou a působí firmy, které mají opravdu rozsáhlé vlastní sítě. Konkurence tedy bude reálná. Ostatně, podle mého názoru je dominantní postavení Telecomu už dnes dost narušováno, byť se mnohdy jedná o nelegální metody. Například poskytování telefonních služeb prostřednictvím IT protokolu umožňuje monopol Telecomu a hlasovou telefonii obcházet. Hlavně u velkých zákazníků.

Myslíte, že Český Telecom je skutečně nakloněn trendu snižovat ceny a tarify?

Ono mu nic jiného nezbývá, protože se chová a musí chovat tržně. Zdá se, že současné vedení Telecomu si již uvědomilo, že v Internetu je velká budoucnost a na to je třeba reflektovat. Řekl bych, že v určité době Telecom tak trochu zaspal dobu, a tedy i nástup a rozvoj Internetu. Jinak by totiž nemohl dělat takovou tarifní politiku, jakou tehdy dělal.

Na jakou hranici by se poplatky mohly snížit?

Podstatnou měrou může výši nákladů za připojení k Internetu ovlivnit Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten bude arbitrem, který bude rozhodovat spory mezi provozovateli telekomunikačních sítí anebo poskytovateli telekomunikačních služeb ve chvíli, kdy se nedohodnou na výši poplatků za propojení. Jestliže kterákoliv firma bude chtít využívat služeb Českého Telecomu na smluvním základě a cena za používání sítě nebude dohodnuta, bude situaci řešit ČTÚ, který od 1. července letošního roku má tyto kompetence.

A váš názor?

Já tvrdím, že současná cenová úroveň se nezvýší. Spíš se bude snižovat. Jestli snížení bude v rozsahu deseti, patnácti procent vzhledem k současnému stavu nelze nyní přesně říci. Nemyslím však, že by se dal očekávat nějaký cenový šok v podobě padesátiprocentního snížení poplatků. Ale už zabrzdění růstu, jež zde byl v minulosti, je samo o sobě významné. Další faktor, který je ve hře, je celková koupěschopnost obyvatelstva, resp. podíl nákladů na telefon ve výdajích domácností. Ekonomická situace většiny rodin se podle statistik zvyšuje a pokud tento trend bude pokračovat, podíl nákladů na telefonní hovory v rozpočtu domácností se procentně sníží. To pak vytvoří větší prostor pro používání Internetu.

Jaká bude role Ministerstva dopravy a spojů ČR v této záležitosti?

My budeme i nadále tím, kdo ponese zodpovědnost za tvorbu legislativy. Není to jen návrh telekomunikačního zákona, ale také jsme zpracovali některé vyhlášky. Navíc budeme trvale spolupracovat s ČTÚ, například v případě přidělování frekvencí. Ty ze zákona sice přiděluje ČTÚ, ale rozhodnutí, zda se nějaká frekvence má či nemá přidělit, bude záležet i na stanovisku Ministerstva dopravy a spojů České republiky. I nadále budeme v maximální možné míře podporovat komunikaci prostřednictvím Internetu. Například ve foyeru ministerstva funguje informační kiosek, jehož prostřednictvím se návštěvníci zdarma dostanou na webovskou stánku MDS ČR a Českých drah. Spolupracujeme také s Ústředním autobusovým nádraží Praha Florenc na provozování Centrálního autobusového systému (CIS), na základě kterého mohou občané bezplatně získávat informace o jízdních řádech a který je přístupný rovněž na Internetu. Tyto věci podle mne velmi přispívají k většímu využívání moderních komunikačních technologií. Kromě toho se na půdě ministerstva zpracovávají další projekty, týkající se například jízdních řádů a jejich integrace do jednoho, a další.

Co samosprávě přinese nový telekomunikační zákon?

Myslím si, že v zákoně je celá řada věcí, jejichž dopady ještě teď úplně nedohledáme, protože se o nich příliš nediskutovalo. V prvé řadě se vedly diskuse o službách call by call a number portability, ale téměř se nemluvilo o tom, že telekomunikační zákon řeší i problematiku vstupu na pozemky, na soukromé pozemky, přes něž jsou vedena nebo mají být budována telekomunikační vedení, a tak dále.Těch věcí jsou desítky. Čas ukáže, jak zákon v praxi bude fungovat a co je v něm navrženo skutečně dobře a co hůře. Řekněme tak za rok.

Připravuje ministerstvo nějaké změny pro komunální sféru?

Náš kontakt s obcemi bude do budoucna ještě těsnější, protože od ministerstva vnitra přebíráme kompetence v silniční dopravě. Ministerstvo dopravy a spojů bude od prvního ledna příštího roku zodpovědné například za vydávání řidičských a technických průkazů a státních poznávacích značek, za vedení evidence motorových vozidel a za další činnosti. Předpokládám, že zpočátku tyto práce budou vykonávat ještě okresní úřady, později by to měly být městské či pověřené obecní úřady. Naše představa je, že maximum všech potřebných věcí bude přístupno na Internetu. Chtěli bychom dosáhnout stavu, kdy lidé budou moci žádost o vydání řidičského průkazu nebo o provedení nějaké změny v evidenci motorového vozidla podat a vyřídit i prostřednictvím počítače, ať už internetového či jiného protokolu.

V souvislosti s naším vstupem do Evropské unie se chci zeptat, jaké nedostatky v oblasti telekomunikací nám, tedy České republice, Unie vytýká.

Nemáme naprosto žádný problém, nepožadujeme žádné výjimky. Pro oblasti dopravy a spojů není překážky a vše je naprosto v pořádku. Trh je zde už dávno liberalizovaný a poslední omezení padají na konci letošního roku. Splníme tedy to, co jsme Unii slíbili.

rozhovor připravila Eva Vítková

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu