Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Americká zkušenost českého software

Ročník: 2000, Číslo: 3, Rubrika: Zajímavosti

V době, kdy se většina našich podniků a firem potýká s mnoha problémy, existuje česká firma, která se vlastním přičiněním uchytila na dravém americkém trhu. Tuto zkušenost učinil absolvent ČVUT ing. Roman Kasan, dnes ředitel společnosti (Tiny SW), která je v USA zavedena a podle tiskových zpráv dosáhla během prvního roku své existence příjmu za celosvětově prodané licence na své produkty ve výši 2,3 mil. USD. Americký trh se na tomto výsledku podílel z více než 80 %, zhruba 15 % se realizovalo v domácím prostředí. Firma dnes zaměstnává dvacet lidí pracujících v kanceláři v Plzni a Santa Claře v Kalifornii. Jak se taková věc podařila?

Firmu v zahraničí lze založit i po Internetu

"Na podzim roku 1998 jsem vstoupil do české firmy, která již měla vyvinutý velmi dobrý produkt WinRoute. Věděl jsem, že tento produkt není jen pro naši republiku, ale mohl by se uplatnit i na jiných, světových trzích, zejména v USA. Proto jakmile nám to obrat dovolil, expandovali jsme do zahraničí. Přes Internet jsme v Silicon Valley v Kalifornii založili firmu a v únoru 1999 jsem tam odletěl," vzpomíná Kasan. Začátky prý nebyly nijak veselé. Problém není firmu pomocí Internetu založit, problém je firmu v USA provozovat a řídit. To znamená najít a zařídit kancelář, začít prodávat nebo sehnat zaměstnance. "Vůbec největším problémem bylo sehnat lidi," tvrdí. Díky velmi nízké míře nezaměstnanosti, která je dnes v Americe, je velmi obtížné získat kvalifikované zaměstnance. "Co se kvalifikace týče, jsou na tom Češi v průměru mnohem lépe," míní.Většinu kroků a potřebných věcí si připravil už v České republice. V Americe se pak snažil o dosažení maximálního outsourcingu, tedy vyčlenění všech administrativních činností mimo firmu.

"K úspěchu našeho produktu přispělo jednak, že je technologicky dobře navržený, a jednak to, že jsme produkt představili na Internetu a lidé se o něm snadno, rychle a zdarma dozvěděli," hodnotí zpětně Roman Kasan. Obrovskou roli hrálo, že firma měla americkou adresu a americké telefonní číslo, což umožnilo poskytovat zákazníkům lokální technickou podporu. "Myslím, že dnes jsme dobrým příkladem fungování firmy v podmínkách nové ekonomiky," říká ředitel společnosti Roman Kasan. "Jediné, na co se soustředíme, je prodej, marketing a technická podpora, vše ostatní, počínaje výrobou krabic a třeba účetnictvím konče, pro nás dělají jiné firmy. Tím pádem se nám daří minimalizovat vlastní režijní náklady." V kalifornské firmě dnes pracuje celkem osm lidí, s výjimkou pana Kasana jsou všichni Američané.

Jak moc je důležitý rozvoj E-commerce?

"Velice důležitý předpoklad pro fungování nové ekonomiky je základní telekomunikační infrastruktura, která umožní relativně levné a přitom vysokorychlostní připojení k Internetu, což je v České republice problém. V Americe je toto připojení již dostupné a tak se mohly rozvinout další služby a elektronický obchod (E-commerce), které vlastně Ameriku a její boom "udělaly". U nás bude potřeba, aby stát z pozice majoritního vlastníka Českého Telecomu pomohl rychlému rozvoji infrastruktury pro zmíněné připojení. To je totiž klíčové. Ve světě existují technologie jako ADSL (permanentní vysokorychlostní připojení na Internet po stávajících telefonních linkách), které toto elegantně vyřeší. V zahraničí připojení pomocí ADSL stojí 50 dolarů měsíčně a u nás stejně rychlé připojení okolo 50 000 korun. Pro uživatele v ČR by základní připojení mohlo být zadarmo. Další služby a jejich ceny už budou záležitostí trhu. Ze znalosti prostředí u nás a ve Spojených státech bych situaci v této oblasti srovnal následovně: Amerika je vlak TGV, který jede, Evropa je vlak, který se pomalu rozjíždí a u nás ten vlak ještě stojí," uzavírá Roman Kasan.

Eva Vítková

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu