Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Slavonice se prezentují na dvou webech

Ročník: 2000, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Jsou města, která doposud nemají svoje prezentační www stránky. Slavonice však mají hned dvoje. Jedny stránky provozuje občanské sdružení Slavonická renesační společnost na doméně http://www.slavonice.cz, druhé město na www.mesta.obce.cz/slavonice. Návštěvník si tedy může vybrat. Zajímalo nás, jakým způsobem a proč vlastně stránky provozované Slavonickou renesanční společností vznikaly.

"Stránky vznikly v podstatě úplnou souhrou několika náhod. Na sklonku roku 1998 jsme získali grant určený na napojení k Internetu pro Slavonickou renesanční společnost od pražského Open Society Fund. To byl vlastně podnět k tomu, abychom se s tímto médiem důkladněji seznámili. Do internetového světa nás vtáhl jeden internetový odborník a nadšenec, s nímž jsme již několik let spolupracovali. Ten také zastal roli webmastera našich stránek," vzpomíná mgr. Olga Žampová, předsedkyně sdružení. Dodává, že jistým impulsem k tomuto kroku byla i skutečnost, kterou tehdy pociťovali, a tou byla určitá absence informací o městě (historii i současnosti). "Od prvotního záměru prezentovat jen naše občanské sdružení jsme se nakonec rozhodli tuto prezentaci rozšířit na celé město. Na konci roku 1998 a začátkem roku 99 jsme pracovali na systému struktury členění informací. Chtěli jsme, aby stránky obsahovala standardní prezentaci měst na Internetu ( historie, památky, informace pro turisty ...), i to co jsme tam chtěli zahrnout my (občanské iniciativy, významné osobnosti města v minulosti i nyní, společnost, diskuse na různá témata, ...). Samozřejmě s možností doplňování i rozšiřování informací v pokud možno neměnné struktuře," pokračuje.

"Prezentaci města považujeme za kolektivní dílo," míní paní Žampová. Že se to sdružení povedlo dokládá fakt, že dodnes, tedy jeden a půl roku po vymyšlení, nejsou žádné zásadní připomínky ani důvody ke změnám kostry této prezentace. "Nebo se k nám zatím nedonesly," směje se. Průměrná návštěvnost je prý 100 návštěvníků za měsíc, s tím, že počet návštěv kolísá podle okolností.

Městský úřad však také provozuje vlastní stránky. Zajímáme se, jak se k tomuto faktu staví představitelé města. "Naši představitelé se zpočátku (začátek r.1999) k nabídkám spolupráce stavěli poměrně zdrženlivě. Až první verze vyvěšených informací (srpen 1999) je začala pomalu přesvědčovat o našich všeobecně prospěšných úmyslech i kvalitní práci. Doufáme, že dojdeme k ideálnímu výsledku, kterým by byly internetové informace na jedné doméně v oboustranně výhodné spolupráci," vysvětluje Žampová.

Díky tomu, že tuto práci vykonávali všichni zúčastnění bezplatně, dobrovolně a prý s radostí, žádné další problémy, které se vyskytly, nepociťovali jako zásadní. V současné době je hlavním "problémem" tvůrců zajistit pravidelné aktualizace, minimálně jednou měsíčně, a doplnění informací. "Potřebujeme a chceme se dovzdělat, získat další spolupracovníky. Chceme také vytrvat v jednáních s radnicí, abychom dosáhli společné domény www.slavonice.cz," přiznává paní Olga. Dopad konkrétně www.stránek není spočítán, ale je to další způsob, kterým lze informovat, nalákat, zaujmout a je potom na nás i ostatních jestli bude tento zájem trvalý, opětovaný a oboustranně přínosný. Turisticky a jinak.

Pozn.: V podtitulu SRS je občanské sdružení pro kulturní život, ten se snažíme v pohraničí, kde Slavonice leží oživit pořádáním: výstav (letos 4. výstavní sezóna v Galerii Slavonice, výstavy cca 4 do roka ), koncertů, divadel, čtení (letní festival Slavnosti trojmezí, drobné akce v průběhu celého roku ...) diskusí, vzdělávacích akcí, publikační "osvětovou" činností (vydání průvodce města, internetová prezentace města).

Eva Vítková

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu