Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Pro rozvoj obce je Internet dnes už důležitý

Ročník: 2000, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Zvláštní cenu poroty letošní soutěže Zlatý erb si odneslo sdružení Chopos za jejich www stránky, jimiž se prezentuje na Internetu. Najdete je na adrese http://www.chopos.cz, a nutno říci, že rozhodně stojí za návštěvu. Že jsou stránky skutečně kvalitní a zajímavé svědčí i fakt, že kromě plakátu jakožto ocenění Zlatého erbu získalo sdružení další ocenění, a to Tip roku od časopisu Veřejná správa. Proto jsme se vypravili do jedné z pěti obcí Sdružení Chopos, do Chotýšan, abychom si se starostou obce panem Jiřím Granátem, jeho zástupcem Václavem Pošmurným a zástupcem společnosti SEAL ing. Stanislavem Sojkou povídali o tom, proč a jak tento projekt vznikl.

První kroky

"Na počátku všeho stál integrovaný projekt mikroregionu, kvůli kterému původně Sdružení Chopos vzniklo. Kromě nás jsou jeho členy okolní obce Postupice, Struhařov, Popovice, Teplýšovice. Záměrem bylo kromě jiného nechat vypracovat integrovaný plán rozvoje celého mikroregionu," vysvětluje starosta Jiří Granát. To se povedlo a nyní každá z obcí má k dispozice projekt, zpracovaný ing. arch.Tichou, včetně priorit, s nimiž je možné už pracovat. "Přemýšleli jsme také o tom, jakým způsobem bychom o sobě, tedy o Sdružení, měli dát vědět a jak se více zviditelnit," připouští pan Pošmurný. Shodou šťastných náhod je tehdy, oslovil zástupce společnosti Seal Stanislav Sojka s nabídkou na vytvoření vlastních internetových stránek. Tak se zrodil projekt veřejné internetové stranice v každé z pěti obcí sdružení.

Obcím to vyšlo levně

"Kompletní projekt nás vyšel na 300 tisíc korun. Část jsme uhradili z dotace MMR ČR. Dotační titul č. 7 z Programu obnovy venkova lze totiž použít i na tvorbu www stránek a na zřízení veřejné internetové stanice," prozradil Pošmurný. Díky tomu sdružení získalo 150 tisíc Kč, na zbytek se obce musely složit z vlastních rozpočtů. I tak prý jim to vyšlo levně, míní všichni. "Za cenu necelého počítače dostala každá obec nejen počítač, ale i připojení k Internetu a samozřejmě www stránky," upřesňuje starosta. Přiznává však, že podíl na tom měla i skutečnost, že o zmíněný titul žádali již v roce 1999, kdy žádostí tohoto druhu nebylo tolik a většina žadatelů mohla být uspokojena. Dnes je o uvedený dotační titul ohromný zájem a žádostí se hromadí. Tím se ovšem snižuje šance na získání financí pro všechny žadatele.

Stránky musí být živé

"Hlavní kouzlo těch stránek je v tom, že jejich aktualizaci a náplň dělají sami zastupitelé obce. Konkrétně se tomu věnuje pan Pošmurný," vysvětluje Stanislav Sojka. My jsme sice ty stránky vytvořili a vtiskli jim podobu, ale zbytek už je v plně v režii Chotýšan. Zde bylo výhodou, že i v první, respektive počáteční fázi tvorby stránek , kdy bývají problémy s jejich naplněním, bylo z čeho vybírat" pokračuje. " Mají tu velmi pilného kronikáře, a tak bylo materiálu dostatek," dodává Sojka. Pak už záleželo jen na tom, jaké informace bude obec zveřejňovat. Jednoduchá metoda umožňuje interaktivní vkládání nových zpráv, obrázků případně celých stránek podle potřeby "Pravidelně vyvěšuji třeba výsledky sportovních utkání, plní se i další rubriky jako jsou Společenský život, Aktuality, Kultura, Dotazy a odpovědi. Výhodou je, že Internet vám umožní téměř okamžitě reagovat na připomínky či přání občanů. Tak třeba jsme začali na přání "čtenářů" zařazovat články o historii obce Městečko. Docela navštěvovaná je i rubrika Dotazy a odpovědi," konstatuje Pošmurný. Výhodou je i to, že aktualizuje stránky pro všechny obce sdružení. Je to jednak velmi operativní, jednak mnohem levnější než kdyby se této činnosti věnovala najatá firma. Denně prý aktualizaci věnuje tak dvě až tři hodiny ze svého času. "Ze všeho nejdůležitější však je, aby v obci existoval člověk, který bude do této věci zapálený, bude ochoten ji technicky zvládnout a poté se jí věnovat, někdy i v rámci svého volného času," shodují se všichni.

Internet je věc veřejná

A kde vlastně vaši občané k tomu Internetu přijdou, zajímáme se. Je to jednoduché. Počítač a Internet jsou veřejně přístupné ve všech obcích sdružení. V Chotýšanech je to jednak v obecní knihovně, jednak v kanceláři obecního úřadu. Občan si prý může návštěvu osobně domluvit a po dohodě může surfovat na Internetu dle libosti."Hlavně víkendy jsou velmi frekventované," sděluje starosta. Největší zájem je prý ze strany studentů, ale ani starší občané nezůstávají stranou. "Chceme, aby se hlavně mladí s touto technologií dokonale obeznámili. Zvládnutí Internetu se pomalu stává nutností. Proto jsme rozhodli, že žáci základních škol mají přístup na Internet zdarma, studenti středních a vysokých škol zaplatí polovinu a dospělí hradí plný telefonní poplatek, který vychází tak okolo 15 korun za hodinu," prozrazuje Pošmurný. Obec tedy provoz dotuje, ale částky prý nejsou nijak dramatické. "V rámci Března-měsíce Internetu jsme uspořádali osvětovou činnost pro občany. A musíme říci, že se docela setkala s úspěchem. Lidem jsme ukazovali nejen jak vypadají naše stránky a stránky jejich obce, ale jakým způsobem se dá v internetové síti pohybovat, co všechno zde mohou najít, jak třeba vypadá databáze kradených vozidel a podobné věci". Vezmeme-li v úvahu, že nejbližší internetová kavárna je až v Praze, pro mnoho lidí je toto jediná a skvělá možnost.

A co dál?

"Máme připraveny některé nové věci. Například chceme nabídnout tvorbu vlastních stránek pro podnikatele. To znamená, že za rozumnou cenu bychom pro ně dělali reklamní či firemní stránky. Dále zamýšlíme vytvořit speciální rubriku určenou starostům a členům zastupitelstev, kde by byly speciální odkazy na důležité instituce a aktuální informace, jež potřebují ke své práci. Šlo by o takový manuál v elektronické podobě. Jeho cílem bude ušetřit čas a zkrátit hledání na minimum," říká zástupce starosty Václav Pošmurný. Pro občany připravují další speciální odkaz, kde by nalezli informace o tom jakým způsobem si mohou své záležitosti vyřídit a co k tomu potřebují, ať už se jedná o vydání nového občanského průkazu, pasu či jiného. Součástí by byly odkazy na stránky různých ministerstev a dalších státních institucí. To však není všechno. "Máme už podanou žádost o dotaci na projekt ke zřízení koordinačního a informačního střediska mikroregionu. Jeho vedlejší činností by bylo vyhledávání a shromažďování informací s jejich následným zveřejňováním. Už jsme kontaktovali okolní sdružení a nabídli jim tuto spolupráci. Bude to záležet hlavně na financích, zda se náš projekt uskuteční. Svým způsobem tuto činnost už děláme, ale zatím není žádný zaměstnanec, jež by se této činnosti mohl naplno věnovat," uzavírá Jiří Granát.

Eva Vítková

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu