Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Českou republiku brzdí nedostatek odborníků v oblasti síťových technologií

Ročník: 2000, Číslo: 3, Rubrika: Z domova

Globální ekonomika a její stále rostoucí orientace na nejnovější technologie, postupy a metody s sebou přináší i změnu požadavků na zaměstnance a odborníky. Telekomunikace, datové komunikace, počítačové sítě a Internet patří v současné době k nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím. Zvláště Internet a informační technologie se stávají důležitými nástroji současné ekonomiky.

Na základě průzkumu počtu očekávaných absolventů příslušných oborů na univerzitách a jiných vzdělávacích zařízeních se ukazuje, že poptávka po kvalifikovaných pracovnících převyšuje nabídku. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků v informačních technologiích a zejména v oblasti počítačových sítí zaměstnává již delší dobu velké západoevropské firmy. Rozvíjející se trhy např. ve Východní Evropě, na Středním východě nebo v Africe tento problém již začínají řešit také. Pokud však zaváhají, stejně jako zaváhal Západ, náprava bude dvakrát tak těžká.

Neexistuje země, která by nemusela řešit očekávaný deficit kvalifikovaných pracovních sil. V Západní Evropě jsou jeho důsledky již cítit, IDC (International Data Corporation) předpovídá celkový deficit asi 600 000 kvalifikovaných odborníků na počítačové sítě v roce 2002. I země jako Německo (deficit 188 000), Francie (téměř 67 000) a Velká Británie (přes 81 000) -- u kterých se předpokládá, že jsou mezi prvními, kdo zavádí nové technologie -- budou tvrdě postiženy. Vezmeme-li v úvahu časové zpoždění, než se nové trhy přizpůsobí tempu rozvoje počítačových sítí, deficit kvalifikovaných pracovních sil může mít výrazný dopad na jejich schopnost využívat nové technologie. V roce 2003 bude např. Česká republika řešit, jak pokrýt poptávku po 4500 kvalifikovaných odborníků na počítačové sítě. Rusko, Jižní Afrika a Turecko na tom budou ještě hůře.

Zpráva, týkající se nedostatku těchto odborníků (zpracována na základě požadavků společností Cisco Systems, celosvětově vedoucí společností v oblasti internetových technologií) se zabývá zejména příležitostmi, které by mohly tyto země přiblížit jejich západním protějškům a následky neúspěšné snahy o zvýšení počtu kvalifikovaných odborníků v oblasti síťových technologií. Sítě a odborníci v oblasti síťových technologií, kteří tyto technologie plánují, implementují, udržují a spravují, definovaní jako "páteř podniků", jsou v současné internetové ekonomice považovány za základ komerčního i ekonomického úspěchu. Zmíněná zpráva se opírá o průzkum provedený společností IDC mezi 15 000 manažery pro informační systémy z celé Evropy, Blízkého Východu a Afriky, zdůrazňuje, že i když je nedostatek odborníků v oblasti síťových technologií globální záležitostí, jsou rozvíjející se ekonomiky jako Střední a Východní Evropa a zejména země přidružené k Evropské unii vůči této hrozbě nejzranitelnější. Zpráva apeluje na obchodní sféru, vládu a školství, aby se společně postavily k této výzvě, protože jinak se vystavují riziku ohrožení ekonomické prosperity a obchodní konkurenceschopnosti v jejich regionech. U evropských zemí, které se podrobily průzkumu, se jako celku očekává, že se do roku 2003 budou muset vypořádat s 32% až 39% nedostatkem v poptávce po odbornících v oblasti síťových technologií. Pro porovnání - průměrná roční míra růstu nabídky v tomto regionu jako celku se v příštích pěti letech odhaduje na pouhých 17 %.

Jednou z dalších výzev stojících před Střední a Východní Evropou je, že se tento region bude muset vyrovnat i s tím, že nové i současné odborníky v oblasti síťových technologií bude lákat práce v zahraničí, kde jsou zajímavější platy. To platí zejména pro ty země, které požádaly o vstup do Evropské unie. Zatímco země Západní Evropy bojují s dědictvím zastaralých IT systémů, na rozvíjejících se trzích by měly úspěšně vznikající komunity ASP (Application Service Providers) zmírnit potřebu mnoha podniků investovat do některých požadovaných technických odborníků v oblasti síťových technologií, a přitom jim stále umožnit prosadit se na čele internetové ekonomiky.

S cílem postavit se nedostatku odborníků v oblasti síťových technologií společnost Cisco Systems začala ve spolupráci se státními a vzdělávacími institucemi z celého světa přijímat účinná opatření. V roce 1997 byl za účelem teoretického i praktického vzdělávání odborníků v oblasti síťových technologií zahájen program CNAP (Cisco Networking Academies Program).

Projekt Cisco Networking Academies -- program pro vzdělávání síťových odborníků

Díky inovativnímu partnerství se vzdělávacími institucemi v Evropě, na Blízkém východě a v Africe nyní společnost Cisco Systems připravuje studenty na požadavky a obrovské příležitosti v oblasti informační ekonomiky a vytváří zásobárnu talentovaných a kvalifikovaných lidí zaměřených na tvorbu a údržbu školských sítí. Networking Academies Program, který je nyní na počátku své mezinárodní expanze, je společným projektem vzdělávacích institucí a společnosti Cisco. V prostředí laboratoře, které odpovídá realitě, se studenti budou při návrhu a zprovozňování LAN a WAN sítí moci prakticky seznámit se základními stavebními kameny dnešních globálních informačních sítí. Tento inovativní program je výborným příkladem vzájemně prospěšného vztahu mezi soukromým sektorem a vzdělávacími institucemi, který není díky výhodám, které přináší, žádným krátkodobým spojením, ale dlouhodobým vztahem.

Pomocí programu Cisco Networking Academies mohou studenti získat informace potřebné ke složení zkoušky Cisco Certified Networking Associate. Složením této zkoušky se jim otevírají okamžité možnosti na nenasyceném trhu pracovních míst a možnosti dalšího studia inženýrství a věd.

Společnost Cisco Systems nabízí komplexní škálu kurzů zaměřených na koncepty sítí, počínaje základními a konče těmi nejnáročnějšími, pro začátečníky i pokročilé, od natažení kabeláže až po komplexní koncepty jako pravidla a strategie maskování subsítí.

Program využívá regionální akademie jako centra, přičemž každá z nich podporuje přibližně deset místních akademií. Regionální akademie poskytují společnosti Cisco informace o výkonu jednotlivých akademií, kvalitě a efektivnosti učební osnovy a pokroku studentů.

Formát kurzu odpovídá jeho obsahu: interaktivní lekce jsou z větší části uloženy na serveru Cisco MicroWeb. Akademie také zohledňuje různé styly učení. Pro žáky, kteří se učí na základě textu, je k dispozici text. Více vizuálně zaměření žáci se mohou soustředit na grafickou stránku studijních materiálů a filmy QuickTime. Za účelem rozvoje osobních schopností, které jsou základem úspěšné kariéry, projekty od studentů vyžadují, aby nejen řešili technické otázky, ale také úspěšně reagovali na potřeby uživatelů sítě. Místní akademie získávají poradenskou a technickou podporu od regionálních akademií a služeb SMARTnetTM, programu služeb a podpory, který z Technical Assistance Center (TAC) společnosti Cisco a z webových stránek Cisco Connection Online (CCO) poskytuje pomoc 24 hodin denně. V rámci programu SMARTnet je dále možné získat nejdůležitější verze softwaru a údržby, updaty dokumentace k produktům a zajistit dodání náhradních dílů do druhého dne.

K dnešnímu dni existuje 402 Cisco Networking akademií ve 33 zemích Evropy a Blízkého východu. Navštěvuje je 8311 studentů. Celosvětově se do programu zapojilo 3671 akademií s 81 298 studenty!

(Zdroj. International Data Corporation, 1999)

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO) je celosvětově vedoucí společností v oblasti internetových technologií. Zprávy a informace najdete Cisco Press Room na adrese http://www.cisco.com/public/corp_news.htm.

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu