Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Projekt "Parthenay, digitální město"

Ročník: 2000, Číslo: 3, Rubrika: Ze zahraničí

Téměř dva měsíce uplynuly od chvíle, kdy jsme vyslechli zajímavé příspěvky, které zazněly na třetí mezinárodní konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové. Protože řada z nich může být podnětná i pro představitele našich měst a obcí, rozhodli jsme se některá vystoupení zprostředkovat i těm, kteří na zmíněné konferenci nebyli, a to na stránkách bulletinu "Veřejná správa online". Jedním z nich je i zkušenost francouzského města Parthenay, kterou zde prezentoval jeho starosta pan Michel Hervé.

Přípravy projektu Digitální město byly zahájeny již v roce 1994 a celý projekt byl spuštěn v roce 1996. Mimo jiné si klade za cíl využít nových informačních a komunikačních technologií. "Spíše než o samoúčelné zavedení nových informačních technologií jsme chtěli podpořit místní transverzální komunikaci a dát podnět k asociativním iniciativám," říká starosta města a přednosta kraje Michel Hervé. "Projekt Digitální město vznikl z politické potřeby a v současné době probíhá progresivní a praktické zavádění, které umožní neustále vstřebávat nové iniciativní projekty a extrémně rychle se vyvíjející technologie. Naše metoda tedy kombinuje určitou míru dobrovolných aktivit ze strany veřejnosti a pragmatický a participativní přístup," dodává. Jak dále tvrdí, malé město jako je Parthenay se zdá být ideálním místem pro globální experiment s novými technologiemi. Soustředěním několika praktických pokusů na stejném území a ve stejném městě lze získat náskok několika let, kdy bude možné zhodnotit potenciál nových technologií a jejich urbanisticko-organizační vliv.

Lokální zkušenost s externími partnery

Ačkoli má projekt Digitální město lokální zaměření, bez externích partnerů by se jen těžko uskutečnil a získal současnou podobu. Neocenitelná podpora ze strany Evropského společenství umožnila, aby Digitální město vůbec vzniklo a bylo uznáváno na mezinárodní úrovni. Podíl na tom má i skutečnost, že město Parthenay se účastnilo v několika projektech Evropské komise. "To nás v současné době přivedlo i k účasti na evropském projektu IMAGINE," říká Hervé.

Projekt IMAGINE (Integrated Multimedia Applications Generating Innovative Networks in Digital European Towns) byl schválen Evropskou komisí a představuje druhou část programu Digitální město. Jeho cílem je podporovat rozšíření informačních a komunikačních technologií na úrovni malých evropských měst. Projekt IMAGINE byl zahájen 1. ledna 1998 a celkově potrvá tři roky. Je postaven především na třech oblastech aplikace (vzdělávání a školení, sociální integrace a trh práce, správa), má však vliv i na další oblasti jako je zdraví a elektronický obchod. Platforma bude využívat nejmodernějších softwarových nástrojů a bude schopna integrovat velké množství různých terminálů (PC, internetové terminály, TV, videotelefony atd.), aby tak dosáhla k co největšímu počtu uživatelů.

Veřejná přístupová místa

Představitelé okresu se rozhodli zavést veřejná místa, tak zvaná Digitální centra, s volným přístupem k Internetu a multimediálním aplikacím. Tato místa pomohou připravit veřejnost na nové technologie, vytvořit podmínky rovnoprávného přístupu k těmto technologiím a zabránit znevýhodnění sociálně a finančně slabších občanů v přístupu k těmto nástrojům.

Postupně (v průběhu let 1996--1999) bylo ve městě otevřeno sedm veřejných míst, každé se zvláštním zaměřením. Jsou to:

  • "Digitální centrum Armanda Jubiena" v prostorách Domu aktivního občanství se zaměřením na sociální sektor a mládež;
  • "Garáž" v prostorách Multimediálního centra, je zaměřeno na ekonomii;
  • v prostorách městské radnice a se věnuje službám obyvatelům;
  • "Multimediální kulturní centrum" se zaměřením na kulturní témata;
  • centrum s tématem her bylo otevřeno v Domě her;
  • centrum se všeobecným zaměřením bylo otevřeno v Kongresovém centru;
  • centrum se zaměřením na turistiku v prostorách Institutu pro turistiku.

Pod dojmem úspěchu těchto "Digitálních center" vznikla v rámci jiných struktur další centra, například Youth Hostel (listopad 1998), Sdružení okresu Saint Paul (prosinec 1998) atd.

Vznik těchto center v blízkosti existujících tradičních míst umožňuje obyvatelům zachovat své každodenní zvyky. Všechna jsou organizována podle stejného konceptu při zohlednění variabilní funkčnosti dostupných nástrojů (In-Town-Net, Internet, elektronická pošta, CD-ROM, software pro psaní textů, fotografie, spreadsheet, výroba vlastních web stránek atd.)

Specifičnost těchto center závisí na lidském faktoru. Jejich operátoři musí znát jak ovládání nástrojů, tak potřeby veřejnosti. Celkově jsou centra vybavena 69 počítači, scannery, přístupy do databáze dokumentárních videonahrávek televizních stanic ("La Cinq") a přístup k TV "Tomorrow". "Centra tak umožňují stejný přístup k informacím a multimediálním nástrojům různým vrstvám veřejnosti," prozrazuje pan Hervé.

Volný přístup k informacím v těchto otevřených veřejných centrech se prý již projevil ve zvýšené míře výměny informací mezi obyvateli města a ve výměně know-how (grafický design, použití nástrojů). Spolu s konsultacemi s In-Town-Netem centra umožňují jednotlivcům setkávat se a vyměňovat si své vědomosti o nových technologiích a jejich obsahu. "Pozorovali jsme několik úrovní výměny- mezi generacemi, mezi uživateli, mezi organizacemi a mezi organizacemi a uživateli," uzavírá starosta města.

Příkladem úspěšnosti je i následující údaj: v roce 1997 navštívilo Digitální centra v Parthenay přes 20 000 lidí, dnes je navštěvuje až 200 lidí denně.

Volný přístup na Internet pro všechny obyvatele

Okres Parthenay tedy nabízí svým obyvatelům od poloviny října 1996 volný přístup na Internet. Tato služba je hrazena přímo z rozpočtu města. Výdaj byl zdůvodněn skutečností, že soukromý poskytovatel přístupu na Internet nemohl na území okresu Parthenay nabízet své služby se ziskem. Připojení prostřednictvím existujících poskytovatelů bylo drahé, neboť jejich vzdálenost od Parthenay byla příliš velká. Jediné, co musí nyní obyvatelé Parthenay uhradit při přístupu na Internet je cena připojení na server, který je umístěn v centru města, v hodnotě místního hovoru a nulový poplatek za přístup na Internet z jednoho z veřejných Digitálních center.

Volný přístup na Internet platí pouze pro všechny obyvatele, sdružení či SME v dosahu místního hovoru v Parthenay. Občané si mohou nechat zdarma nakonfigurovat své počítače a modemy a nainstalovat potřebný prohlížecí software a elektronickou poštu. Zdarma je k dispozici i podpora po telefonu. Město Parthenay nabízí také každému možnost získat zdarma e-mailovou adresu.

Každý, kdo by si chtěl vytvořit vlastní webovou stránku, si může zažádat o FTP přístup. Jeho/její stránky jsou pak zdarma umístěny na serveru města Parthenay a přístupné po In-Town-Netu.

IN-TOWN-NET: Městský Intranet

"In-Town-Net Parthenay kreativní" se utvořil okolo městského serveru. Tak jako se Intranet používá v rámci firem a společností, my jsme se rozhodli jej zavést pro celé území města," konstatuje Michel Hervé. In-Town-Net byl spuštěn v červenci 1996 v Digitálním centru Armanda Jubiena a všem obyvatelům je přístupný od listopadu 1996. Měl by se stát skutečným "elektronickým zrcadlem města". Je pro něj charakteristický unikátní Intranet zahrnující všechny služby města, místní společnosti a obyvatele. Na tomto web serveru může návštěvník najít veškeré místní informace v doménách stejně bohatých a rozličných jako je místní hospodářství, sociální sektor, kultura, městská správa atd. In-Town-Net v současné době zahrnuje množství aplikací (seznam s personalizovanou domovskou stránkou s možností individuální prezentace každého uživatele, veřejná diskusní fóra, elektronickou poštu, osobní inzerci, kalendář místních událostí, vyhledavač databází, on-line daně, moduly pro vlastní úpravu stránek, které umožňují každému uživateli vytvářet vlastní informace bez znalosti programování atd.).

Zbytek serveru obsahuje informační HTML stránky o městě, prezentace sdružení, firem, veřejných institucí či jednotlivců. Aktualizace obsahu stránek provádí přímo jejich jednotliví tvůrci, kteří mají FTP přístup na Internet. Ostatní specializované Intranety (městský intranet, Intravillages, školní intranety atd.) jsou částečně napojeny na In-Town-Net a jsou využívány pro automatickou aktualizaci určitého počtu sdílených titulů. In-Town-Net proto slouží nejen jako Intranet městských služeb, ale sdružuje také několik Intranetů přidružených organizací.

V lednu 2000 sestával In-Town-Net z více než 72 000 stránek, z nichž téměř 18600 bylo aktivních.

"Tím však proces nekončí. Musíme se stále snažit zajišťovat vhodné podmínky pro vzdělávání a vytváření hodnot za použití nových technologií. To znamená, že například provádíme informační kampaně pro občany, místních činitelé pomáhají s analýzou jejich požadavků, organizujeme instruktážní akce v Digitálních centrech, naši experti pomáhají občanským iniciativám a podobně," uzavírá starosta.

Více informací na: http://www.district-parthenay.fr/tourisme/visitors/visitors5.htm

(Převzato ze Sborníku k ISSS 2000, red. upraveno a kráceno)

Michel Hervé, starosta města Parthenay a přednosta kraje

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu