Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Soutěž Geoaplikace roku byla letos poprvé

Ročník: 2000, Číslo: 2, Rubrika: Z domova

Zcela novou soutěž "Geoaplikace roku" vyhlásila CAGI (Česká asociace pro geoinformace) spolu s úsekem pro reformu veřejné správy Ministerstva vnitra ČR a Svazem měst a obcí v listopadu 1999. Vyhlášení vítězů se odehrálo opět v rámci slavnostního večera na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS 2000, konané v Hradci Králové ve dnech 27.--28. 3. 2000.

Jaká byla kritéria pro hodnocení?

Do uzávěrky , která byla už 15.února 2000 se přihlásilo celkem třicet projektů.

Všechny musely splňovat základní požadavek -- funkční informační systém pracující s prostorově vztaženými informacemi, sloužící veřejné správě a přispívající ke zkvalitňující její služby občanům. Vlastní soutěž probíhala ve třech kategoriích -- státní správa s celostátní působností (A), státní správa s regionální působností (B) a územní samospráva (C). V každé z kategorií A, B a C je vyhlášen jeden vítězný projekt.

V kategorii A zvítězil projekt:

PUKNi 5.0G -- prohlížení popisných dat katastru nemovitostí (SPI) včetně digitálních map různých formátů, vytvořený ve spolupráci Foresta SG, a. s.,  a Ministerstva zemědělství, odboru informačních a statistických služeb;

V kategorii B zvítězil projekt:

Veřejná ověřovací prezentace územního plánu velkého územního celku "Pražský region". Tento projekt vytvořil tým řešitelů a externích spolupracovníků Ústavu územního rozvoje, nyní působících jako Institut regionálních informací, spol. s r. o., s aktivní podporou Odboru územního plánování MMR.

V kategorii C byl nejúspěšnější projekt:

Informační podpora Centra tísňových volání integrovaného záchranného systému v Ostravě, na kterém se podílely Mediumsoft, a. s., a Magistrát města Ostravy, odbor MIS, dále Hasičský sbor MO, Městská policie Ostrava, Policie ČR a Zdravotnická ZS Ostrava.

Zvláštní cena za průkopnické řešení byla udělena projektu ”GeoArchiv” vytvořenému ve spolupráci GEOVAP, spol. s r.o. a Magistrátu města Pardubice. Porota ocenila bezporuchovou a uživatelsky příjemnou správu velkého objemu dat, zahrnujících údaje o 17 druzích technických sítí v Pardubicích a širším okolí; moderní otevřené řešení; i skutečnost, že řešení odpovídá zahraničním trendům efektivní spolupráce městské správy s vlastníky, správci a uživateli infrastruktury.

Vítězové obdrželi cenu Geoaplikace v podobě přírodního krystalu, udělenou CAGI, roční předplatné časopisu Veřejná správa a dále diplomy, jejichž autorkou je akademická malířka Eva Jandíková. Letos se udělovala ještě zvláštní cena poroty, a to za průkopnické řešení. Diplomy dostali jak zástupce společnosti, která je tvůrcem technické části řešení, tak zástupce instituce, která se na vytváření projektu podílela na straně veřejné správy, jako výraz ocenění spolupráce při vytváření i využívání GIS.

Pětičlennému čestnému výboru předsedala prof. Ing. Yvonne Strecková, CSc., náměstkyně ministra vnitra pro reformu veřejné správy. Jeho členy byli doc. Ing. Jan Čapek, CSc.; RNDr. Josef Hojdar; doc. RNDr. Milan Konečný, CSc.; RNDr. Alexander Kratochvíl, CSc. a RNDr. Jitka Seitlová.

Odborné poroty pro jednotlivé soutěže byly pětičlénné.

Podrobnější informace o soutěži na www.cagi.cz.

Eva Vítková

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu