Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Internetová gramotnost se stává konkurenční výhodou...

Ročník: 2000, Číslo: 1, Rubrika: Zajímavosti

Internet vytváříme my sami: naše záliby, potřeby, zvídavost. Proč tedy fenomén poslední doby -- Internet v některých z nás nevyvolává pochopení nebo vůbec nevyvolává zájem?

Podle posledního průzkumu, který provedla agentura DEMA pro sdružení BMI, je u nás stále ještě 11 % obyvatel, které vůbec nevědí, co to je Internet. Jedná se řádově o více než 1 milion lidí. Spolu s dalšími 27 % obyvatel, pro které Internet nemá význam, dohromady tvoří minimálně 3 700 000 osob. Když si uvědomíme, že celkový počet obyvatel ČR je kolem 10 milionů, vzniká dojem, že celá naše společnost ztrácí obrovskou šanci připravit se na rozumné a užitečné využití této moderní technologie poté, co vtrhne do každého města, obce, do každé domácnosti tak samozřejmě, jako televize a telefon.

Proto sdružení BMI organizuje již 3. ročník projektu Březen – měsíc Internetu. Jeho mottem je přesvědčení, že "zvládnutí internetové gramotnosti není jen módní nebo samoúčelnou věcí, ale stává se konkurenční výhodou jednotlivců, firem a států". Můžeme klidně dodat - i každé obce.

V situaci, kdy prioritou ekonomického vývoje pro ústřední orgány státní správy stále nejsou informační technologie, anebo když jsou pochybně uplatněny peníze daňových poplatníků na amatérské propagační kampaně, nezbývá než rozvíjet vlastní iniciativu. Obec může významně ovlivnit nejen informovanost, ale i prosperitu svých obyvatel už jen tím, že bude podporovat rozvoj Internetu na veřejných místech a zřídí přístupová místa - například na svém úřadě, v knihovně, v informačním centru, ve škole. Vrstva odvážných a dobře informovaných lidí, schopných využit výhody Internetu v podnikání, pak zpětně podpoří vývoj obce. Třeba tím, že bude solventní a bude mít poptávku po zboží. Je to jednoduchá úvaha, ale funguje v mnoha zemích, jako například ve Finsku, které je počtem obyvatel srovnatelné s Českou republikou.

BMI 2000 přináší dále řadu zajímavých projektů, které by širokým vrstvám obyvatel měly Internet přiblížit jako komunikační prostředek anebo inspirovat podnikavé lidí k marketingovému využití Internetu. Ráda bych tady upozornila zejména na projekty Do knihovny na Internet – Internetem do knihovny, který závisí na aktivitě veřejné knihovny ve městě či obci, nebo na projekt Dny Internetu ve městech, jež ve vybraných městech záleží na spolupráci různých subjektů veřejného života s organizátory BMI 2000. Přímo informovat o českých a zahraničních zkušenostech využití Internetu ve státní správě a samosprávě bude březnová konference ISSS 2000 v Hradci Králové, pořádaná společností TRIADA ve spolupráci s ostatními partnery . Kulatý stůl Česká republika na cestě k informační společnosti jako tradiční součást konference zhodnotí změny za uplynulý rok a pokusí se předvídat perspektivy ekonomického rozvoje naší společnosti ve vztahu k Internetu.

Se všemi dotazy ohledně konference ISSS 2000 se můžete obracet na společnost TRIADA, s. r. o. V případě dotazů k průběhu 3. ročníku projektu Březen -- měsíc Internetu se můžete obracet na Sdružení BMI, Washingtonova 9, Praha 1, 112 49, tel. 02/24 21 49 45, e-mail: bmi@brezen.cz.

PhDr. Irina Zálišová, výkonná ředitelka sdružení BMI

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu