Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Geoinformace ve veřejné správě a jejich zpřístupnění pomocí Internetu I.

Ročník: 2000, Číslo: 1, Rubrika: Zajímavosti

Tento článek, ani tematický program na konferenci ISSS se nezabývají konkrétními technologiemi nebo metodami GIS a DPZ, nýbrž načrtávají vztah GIS a DPZ k jiným informačním a komunikačním technologiím. Příští pokračování upozorní na možnosti a výhody využití GIS a DPZ ve veřejné správě, ale také na existující nebo potenciální limity, se kterými by měli tvůrci i uživatelé počítat.

Konference "Internet ve státní správě a samosprávě" se letos uskuteční již potřetí. Mezi programové novinky třetího ročníku patří i blok věnovaný geografickým informačním systémům (GIS) a dálkovému průzkumu Země (DPZ). Tuto část konference ISSS organizuje ve spolupráci s Úsekem pro reformu veřejné správy MV ČR a Svazem měst a obcí Česká asociace pro geoinformace (CAGI). Součástí tohoto bloku je seminář "Geoinformace ve veřejné správě", slavnostní vyhlášení soutěže "Geoaplikace roku 1999" a prezentace vítězů a finalistů soutěže v "internetovské laboratoři". Smyslem uvedeného bloku je (i) rozšířit všeobecné povědomí o možnostech GIS a DPZ, (ii) informovat o vývoji a trendech těchto oborů v České republice a Evropě a (iii) upozornit na týmy nebo organizace, které významně přispěly k praktickému využití GIS a DPZ v oblasti veřejné správy.

Co znamená GIS a DPZ?

Zjednodušeně řečeno, GIS a DPZ představují souhrn nástrojů a metod, jejichž pomocí lze digitálně zachytit podobu a různé charakteristiky konkrétních částí zemského povrchu a tyto údaje evidovat, samostatně nebo ve vzájemných souvislostech zpracovávat, vyhodnocovat, zobrazovat atd.

Co mají geografické informační systémy společného s informačními a komunikačními technologiemi?

Jednak je to dynamika vývoje oboru, daná prudkým rozvojem v oblasti hardwaru a softwaru a umožňující zpracovávat stále větší objemy dat ve stále kratším čase. Vlivem sbližování (konvergence) různých druhů informačních a komunikačních technologií dochází k rozšiřování záběru. Původně oddělené obory jako GIS a DPZ se díky novým technologickým možnostem stále více překrývají. Kombinace GIS s relačními databázemi otevřela nové možnosti z hlediska kvantity a různorodosti zpracovávaných dat. Obsah obřích registrů a složitých tabulek, které obsahují údaje vázané k nějakému území či objektu (stát, okres, povodí, obec, ulice, vodovodní řad, dům, chráněný strom, sloup vysokého napětí, nemocnice atd.), lze najednou velice rychle a srozumitelně v prostorových souvislostech zobrazit a názorně propojit s reálným světem.

Nástupem Internetu se zásadně mění jak přístup k různým druhům vstupních dat, tak způsob přenosu či aktualizace údajů. Vznikají nové možnosti sdílení, prezentace a všeobecné dostupnosti informací o území. Výsledky prací s GIS a DPZ byly ještě nedávno známé pouze poměrně malým skupinám specializovaných odborníků. Tato nedostupnost měla několik příčin. Původně byla dána režimem utajování (2). Druhou bariérou přístupu k výstupům GIS a DPZ, a tím i k jejich praktickému využití, byla závislost na konkrétním specializovaném HW a SW vybavení, ale také na příslušných odbornících. Specializované nástroje i týmy odborníků jsou i v době Internetu stále nezbytné. Internet ale značně rozšiřuje možnosti jejich spolupráce. Díky Intranetu/Extranetu lze mnohem snadněji sdílet data mezi různými útvary téže instituce, mezi různými organizacemi či resorty (3). Informace lze nejen využívat pro spolupráci, ale výsledky takovéto týmové práce mohou sloužit k názornému informování veřejnosti i jako podklady pro veřejnou diskusi.

Proč je tematický blok o geoinformacích součástí konference ISSS?

Prvním pojítkem je prostorový aspekt. Geoinformace umožňují mnohostranný popis určitého území, Internet zase efektivní distribuci dat a informací. To je přínosné z hlediska sběru dat, distribuce informací či z hlediska přímé interakce mezi veřejnou správou a veřejností. Veřejná správa, ať prostřednictvím orgánů státní správy nebo místní a výhledově i regionální samosprávy, se stará o určité administrativně vymezené území. Převážná většina údajů, s nimiž správa pracuje, má určitou vazbu ke konkrétnímu území nebo k určitému lokalizovanému objektu. Je dobré si uvědomit, že GIS a DPZ představují nástroje, které mohou veřejné správě účinně pomáhat při správě svěřeného území a umožňují jí to, co je ve stabilních demokraciích považováno za nutnou podmínku demokratické správy - tzv. informované rozhodování.

Druhým pojítkem je komunikační aspekt. Česká asociace pro geoinformace (CAGI) je součástí tzv. korporativní samosprávy. S dalšími svazy, občanskými sdruženími a dalšími organizacemi, tvořícími profesní a zájmovou samosprávu, je součástí veřejné správy. Nadneseně ji lze označit za samosprávu se specializovanou věcnou působností. Jako taková tedy CAGI v rámci veřejné správy hraje vůči orgánům státní správy a územní samosprávy roli partnera-specialisty. Členy asociace jsou jak jednotlivci (občané), tak skupinoví členové (právnické osoby) z celé České republiky. Internet a elektronická pošta představují pro členy CAGI hlavní způsob vzájemného informování a komunikace, a tedy prostředek pro spolupráci. V roce 1999 odborná skupina CAGI vytvořila tzv. metainformační systém, který prostřednictvím Internetu (4) zpřístupnila odborným uživatelům GIS a zainteresované veřejnosti. Také probíhající soutěž Geoaplikace roku a připravovaný seminář vznikají za intenzivního využívání Internetu a jsou výsledkem dobrovolnických aktivit členů asociace, nad rámec jejich každodenních povinností. Bez nadsázky lze říci, že bez Internetu by takový rozsah činností nebyl možný. Zajímá-li nás přínos Internetu pro státní správu a samosprávu, je třeba vidět i jeho vliv na rozvoj profesní a zájmové samosprávy a vzájemné mezisektorové spolupráce. Zorganizování popisovaného programového bloku je tedy možné prezentovat i jako příklad zlepšování komunikace a spolupráce mezi státní správou (zde Úsek pro reformu veřejné správy MV ČR) a různými druhy samosprávy (Svaz měst a obcí a CAGI).

Poznámky:
  1. Podrobnější a zasvěcené informace o této oblasti zájemci získají v odborných publikacích. Vývoj mohou sledovat v odborném periodickém tisku, např. GEOINFO, Zeměměřič, Geodetický a kartografický obzor, případně na WWW-stránkách www.cagi.cz či specializovaných konferencích.
  2. Ještě před pouhým desetiletím nesly jakékoli mapové podklady s vyznačenými zeměpisnými souřadnicemi a letecké snímky označení "pouze pro potřeby socialistické organizace/ pro služební potřebu".
  3. Je však třeba pamatovat, že přes všeobecný trend otevřenosti a velké technologické možnosti, které existují, nelze zapomenout na zajišťování všeobecně uznávaných práv - na ochranu osobních údajů, autorských práv atp.
  4. Pro objasnění úlohy a potřebnosti metainformačního systému a představení existujícího rozsahu bude na konferenci ISSS MetaIS CAGI věnována samostatná přednáška.

Ing. Eva Pauknerová, CSc., členka předsednictva CAGI

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu