Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Školy na Internetu -- povinnost, kterou je možné splnit

Ročník: 2000, Číslo: 1, Rubrika: Z domova

Začátkem letošního roku byl oficiálně zahájen projekt Planeta Internetu pro rok 2000, který si klade za cíl pomoci našemu školství vstoupit do světa informací, do světa Internetu. Zúčastnit se může každá škola, základní i střední, která má zájem o Internet. S ním se může buď seznámit, nebo se rovnou připojit. Po zkušenostech z předchozích ročníků konaných v Praze je letošní rozšířen na celou Českou republiku, a to s pomocí nově vzniklých regionálních center Planety Internetu. Díky jim bude projekt trvale přítomen v celé republice až do konce školního roku.

Semináře - základní prvek

Základní součástí projektu jsou semináře o Internetu. Jsou určeny pro všechny věkové skupiny od 5. třídy základní školy až po nejvyšší ročníky středních škol, včetně pedagogů. Úkolem seminářů je seznámit žáky a studenty s Internetem, ukázat jim, jak se s ním dá pracovat a jak se v něm orientovat. Dvouhodinové kurzy jsou rozděleny do dvou částí. V první, teoretické, jsou žáci seznámeni s historií, odbornými pojmy a základními ovládacími prvky Internetu, ve druhé si formou soutěže procvičí získané znalosti.

Vedle pražského počítačového centra Planeta se semináře budou konat v jednotlivých místních internetových centrech regionů, která mají kvalitní a rychlé připojení do Internetu.

"Balíčky" nabízející různá připojení

Novinkou projektu Planeta Internetu jsou EDU.IOL balíčky, které nabízejí různé varianty připojení k Internetu a software za bezkonkurenční ceny, přizpůsobené potřebám škol. Balíčky jsou ideálním, jednoduchým a efektivním řešením pro každou školu, která uvažuje o novém připojení k Internetu nebo o vylepšení stávajícího připojení. Balíčky obsahují čtyři druhy možného připojení -dial-up, ISDN, bezdrátové připojení a připojení pevnou linkou. Součástí balíčku je produkt Mail602 MESSAGING SERVER. Jde o integrovaný komunikační server, který přináší internetové služby pro celou školní síť.

Nejen Praha - ale i celá ČR

Organizátory projektu jsou společnosti Planeta.cz, INTERNET OnLine a Software602.

Regionálními partnery projektu jsou Gymnázium Prostějov, Internetová kavárna společnosti PROVINTER Hradec Králové, Integrovaná střední škola stavební Jihlava, Internetová kavárna XFILES České Budějovice, Alien - Internet Club Plzeň, Internet café Ostrava, Standard internet studio Brno, Internetová kavárna Jaroslava Fryče Liberec.

Mediálními partnery projektu jsou časopis ABC, Český rozhlas Regina Praha, časopis Moderní vyučování.

Přesný časový harmonogram spolu s dalšími informacemi o projektu naleznete na oficiálních stránkách http://edu.iol.cz. Po celý školní rok poběží také doprovodné akce například celostátní soutěž pro třídní kolektivy, rozhlasové relace, seriál o Internetu apod.

Jiří "GoGo" Souček (autor je publicista v oboru IT)

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu