Projekt Veřejná správa online
Veřejná správa online
Příloha časopisu
Časopis Obec a finance
Nové informační technologie
ve veřejné správě
Veřejná správa online

Zeptali jsme se prezidentky Telecities paní Marielly Gramaglii

Ročník: 2000, Číslo: 1, Rubrika: Rozhovory

TELECITIES je otevřená síť místních orgánů pro rovnoměrný rozvoj měst zajišťovaný pomocí informačních a telekomunikačních technologií. Organizace TELECITIES byla založena jako sesterská síť EUROCITIES (Evropská asociace metropolitních měst) v roce 1993 pracovní skupinou měst, které chtěly spolupracovat na rozvoji aplikací informačních a komunikačních technologií k podpoře ekonomického oživení a sociálního a kulturního rozvoje měst Evropy. TELECITIES dnes čítají 125 měst, z toho 114 je ze 13 členských států EU.

Taková členská základna poskytuje velmi širokou škálu znalostí, expertíz a zkušeností, reprezentující snad všechny aspekty telematických požadavků evropských měst. TELECITIES pomáhají budovat konsensus při rozvoji harmonizované informační infrastruktury včetně nejširšího možného rozsahu praktických aplikací a služeb. Prezidentem TELECITIES je město Řím, reprezentované Mariellou Gramagliou, viceprezidentem je město Stockholm. Členy výkonného výboru jsou města Antverpy, Barcelona, Haag, Londýn-Lewisham, Helsinki, Nice a Vídeň.

  • Mohla byste stručně nastínit směr vaší činnosti a nejdůležitější cíle?

Hlavním úkolem TELECITIES je poskytovat otevřenou spolupráci pro evropská "digitální města". Prostřednictvím takové spolupráce dosáhnou společného pochopení potřeb měst na poli telematických služeb, aplikací a infrastruktury, které podporují regeneraci městských aglomerací skrze :

  • ekonomický rozvoj a strategie snižující nezaměstnanost, včetně distančního zaměstnávání;
  • sociální rozvoj a zvýšenou kvalitu života
  • nová řešení k boji proti sociálnímu vyčleňování;
  • maximalizaci užitků informační společnosti v městském prostředí;
  • zvyšováním kvality městských služeb prostřednictvím rozvoje elektronických služeb a elektronického obchodu.
  • Můžete se pochlubit nějakými úspěchy?

Jeden důvod pro úspěch TELECITIES jako sítě pro spolupráci je příležitost nabízená pro zodpovědné představitele místních a regionálních orgánů setkávat se, vyměňovat si zkušenosti a diskutovat záležitosti související s rozvinutím Informační společnosti.

  • Proč jste se rozhodli spolupracovat se Svazem měst a obcí ČR na přípravě konference ISSS 2000 a semináři Místní a regionální informační společnost?

S rozšiřováním EU je pro nás velmi důležité zahájit spolupráci s městy z přidružených zemí. To je možné vidět na zájmu měst z východní Evropy, jako například Ostravy a některých měst z Polska, které se pravidelně účastní schůzek a konferencí TELECITIES. Svaz měst a obcí ČR je rozsáhlou asociací a sdružuje ve svých řadách velmi aktivní a důležitá města. Spolupráce s tak významnou organizací je pro nás poctou a doufáme, že konference a seminář v Hradci Králové budou příležitostí k navázání dlouhodobější spolupráce.

  • Jaká jsou Vaše očekávání od účasti na konferenci a od konference samotné?

Jak jsem už řekla, očekáváme od účasti na konferenci navázání dlouhodobější spolupráce s městy v České republice v záležitostech informační společnosti, abychom si mohli vyměňovat znalosti, nejlepší zkušenosti a možná vytvořit společné projekty.

Dva bloky konference jsou zaměřeny na tyto cíle. Slavnostní podpis helsinské deklarace Global Cities Dialogue a seminář zaměřený na možnosti spolupráce v programech Evropské komise podporujících technologie informační společnosti. Global Cities Dialogue je iniciativa podporovaná TELECITIES a dovršená propojením měst z celého světa pro udržitelný rozvoj informační společnosti.

Doufáme také, že seminář věnovaný IST programům by mohl představit druhy finanční podpory pro vznik společných IST projektů vedených městy.

(red)

Napište nám

Veřejná správa online, příloha časopisu Obec a finance
© 2024 Triada, spol. s r. o., webmaster@triada.cz
Zpět na titulní stranu